Wykonanie

Kiedy wyjeżdżam z
domku … bo czasem muszę wyjechać by pooddychać innym powietrzem. Spojrzeć na różne sprawy z innej perspektywy, przyjrzeć się sobie, innym ludziom, posłuchać co w trawie piszczy … Zostawiam wtedy swoim mężczyznom dobrze zaopatrzoną lodówkę by mogli spokojnie, bez głodu nacieszyć się błogą chwilą ciszy w domu i również pooddychać świeżym powietrzem.
Jadę sobie wtedy w swoje ukochane znajome miejsca, wycieram stare kąty, wracam do wspomnień, do ludzi, do zdarzeń i dat do których wciąż mi blisko i których nie chcę zapomnieć. Odwiedzam przyjaciół z którymi nadal
mogę wyjadać z
beczki sól …
Potem wracam napełniona szczęściem, nostalgią, wspomnieniami … zwykle niewyspana bo rozmowy po świt trwają nadal pomimo upływu lat, pomimo zmęczenia i obowiązków :)Wracam szczęśliwa do swego gniazda, do swoich – myślę-że stęsknionych również mężczyzn :) i do pustej już lodówki :) do mięciutkiego kota, który wita się ze mną u drzwi i tykającego zegara na ścianie. Wracam do domu, który tworzymy wspólnie MY.A co zostawiłam swoim facetom tym razem?Wyjazd był krótki więc rosołek i pierogi leniwe musiały wystarczyć :)Co będzie potrzebne:1kg
sera białego (tłustego)1
jajkoMąka (i tu z ilością jest problem - bo to zależy od jakości
sera ... jeśli jest mokry to dajemy jej więcej) zwykle ok 20 -25dkg. Z
mąką w pierogach leniwych trzeba bardzo ostrożnie bo robią się twarde !!!1 duża łyżka
cukru waniliowego lub 1 opakowanie
cukru wanilinowegoCukier brązowy do posypania – opcjonalnie
Bułka tarta - opcjonalnie
Śmietanka do polania - opcjonalnie
Masło szałwiowe – opcjonalnieJak wykonać:Wersja podstawowa
Ser zmielić w maszynce do
mielenia mięsa lub rozgnieść dokładnie widelcem lub zmiksować mikserem. Ostatnio używam mieszadła w postaci haka.Mieszam
ser z całym
jajkiem i
cukrem waniliowym oraz dodaję
mąkę. Po starannym wymieszaniu składników wyjmuję ciasto z misy na stolnicę. Ciasto jest lepiące ale nie należy podsypywać go zbytnio
mąką ponieważ zbyt duża ilość
mąki w cieście spowoduje, że pierożki będą twarde :(Ciasto należy wyrobić i dla wygody podzielić na części. Z każdej części uformować wałek, który należy spłaszczyć – najlepiej nożem, następnie wałek kroimy w romby o długości 2-3 cm, albo prostokąty (jak się komu podoba). Figury geometryczne wrzucamy na wrzącą i osoloną lekko
wodę i gotujemy aż do wypłynięcia i jeszcze przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. To bardzo delikatne ciasto więc trzeba uważać aby „leniuchy” się nie rozgotowały.

Wersja de Lux
Ser zmielić w maszynce do
mielenia mięsa lub rozgnieść dokładnie widelcem lub zmiksować mikserem. Ostatnio używam mieszadła w postaci haka.Oddzielam
białko od
żółtka.
Żółtko dodaję do
sera,
mąki i
cukru waniliowego lub wanilinowego i mieszam dokładnie, a z
białka ubijam z odrobiną
soli sztywną pianę. Delikatnie łączę łyżką lub ręką masę
serową z
białkiem.Dalej postępujemy jak w wersji podstawowej

Pierożki leniwe podaję na różne sposoby w zależności od fantazji,
pory roku oraz czasu:Z
cukrem i ze
śmietankąZ musami owocowymiZ
masłem i z
bułką tartą przyrumienioną na patelniZ
masłem szałwiowym i
cukrem brązowym – na zrumienione masełko wrzucam kilka listków świeżej
szałwii i zestawiam z ognia.
Masło powolutku gdy stygnie przechodzi aromatem
szałwii.Dobrych pierożków Wam życzę i smacznego :)Pokazu podawania pierożków dziś nie będzie, bo jak Wam
pisałam - nie było mnie i nie wiem jak były podawane i z czym ? Czy ze
śmietanką, czy z masełkiem? Pozostanie to już słodką tajemnicą moich Mężczyzn :)