Wykonanie

To zdarzenie przeszło już do historii ale odcisnęło swoje piętno na moim honorze jako kuchcika i Pani Domu.Było to lata temu kiedy w naszym domu bywali różni goście … zapraszani przez Pana K. Bywało śmiesznie, kolorowo, zabawnie, biznesowo, koleżeńsko – naprawdę różnie. Mogłam wyżywać się wtedy w kuchni do woli …Był jeden taki wieczór, jedna taka kolacja, którą zaplanowałam oczywiście w szczegółach, zrobiłam zakupy, przesiedziałam w kuchni zapewne dwa albo i trzy dni aby wszystko było zapięte na ostatni guzik i w ostatnim momencie ….Zorientowałam się, że kompletnie zapomniałam o surówkach do
mięs :-( Zgroza!!!. Lament!!! Goście za drzwiami, a ja w popłochu szukam czegoś w lodówce co mogłabym na szybko przygotować gościom:-)Przyrządziłam szybką surówkę, którą dziś Wam prezentuję (już bez kompleksów bo na stałe weszła do mojego domowego menu) i
pomidory z
czosnkiem i
bazylią. Przy czym surówka z "pekinki" miała większe powodzenie – podobno nie „zabiła” smaku
mięsa.Warto o tym pamiętać przygotowując swoje kunsztownie wypracowane potrawy.To surówka bardzo prosta i szybka. Wykorzystałam do niej tylko takie składniki jakie miałam w danej chwili pod ręką, a jakie Wy zapewne w swoich domach także macie.Co będzie potrzebne:1
kapusta pekińska6 łyżek
oliwy lub
oleju rzepakowego½
soku z cytrynyodrobina startej
skórki cytrynowejłyżeczka
mioduząbek
czosnkuszczypta
bazyliiszczypta
ziół prowansalskichsól,
pieprz,
cukier do smakuJak wykonać:Liście z
kapusty umyłam i poszatkowałam na drobne paseczki. Lekko osoliłam i dodałam
pieprzu.

Następnie przystąpiłam do robienia
sosu winegret.Nie używam gotowych
sosów z torebek!!! Ani do surówek, ani do
mięs, ani do niczego innego. Zależy mi na własnym zdrowiu i na zdrowiu moich
bliskich, no i kochani – własne sosy są o wiele smaczniejsze :-),a niektóre, tak jak ten są bardzo proste i można go wykonać w 5 minut.Rozcieramy bardzo dokładnie z niewielką ilością
soli czosnek (na miazgę).Wyciskamy
sok z cytryny.Do słoiczka dodajemy kolejno: roztarty
czosnek,
cytrynę,
miód, jeśli mocno nie przesadziliście na początku z
solą i
pieprzem to również te
przyprawy i na końcu
oliwę lub
olej (niestety w
oleju sól się nie rozpuści).Słoik dobrze zakręcamy i potrząsamy jak dobrze wyszkolony barman :-), najlepiej w rytmie salsy lub równie dynamicznej muzyki przez dobre 2-3 minutki aż wszystkie składniki się wymieszają i połączą.W ten o to sposób uzyskacie delikatny i aksamitny
sos winegret do surówek.
Sos winegret ma swoje wariacje … do
mięs białych, do czerwonych, a nawet do
owoców … ale o tym w innym wydaniu :-)Tak przygotowany sos warto schłodzić.
Kapustę należy teraz posypać
ziołami podgrzanymi na lekko na patelni (wydobywają się wtedy z nich wszystkie najlepsze aromaty), lub roztartymi lekko w moździerzu i przełożyć do naczynia w którym będzie podawana.
Sosem winegret polać
kapustę tuż przed podaniem na stół (lekko wymieszać).Wcześniej polany sos „obciążyłby” za bardzo delikatną
kapustę, która zrobiłaby się tłusta i nieapetyczna. A tak będzie chrupiąca, aromatyczna i zdrowa.

Uwaga!!! dodałam 1 łyżeczkę
cukru w składnikach – to dla tych którzy lubią bardziej słodkie surówki. Można ją dodać, jeśli uznacie, że surówka jest mało słodka.