Wykonanie
Sos winegret
SOS WINEGRET PRZEPIS
Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych
sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak
mięso z grilla podane z letnimi warzywami w
sosie winegret!Sos ten wywodzi się z kuchni francuskiej, o czym
mówi sama nazwa vinaigre z francuskiego znaczy
ocet, który stanowi jeden z głównych składników sosu. Jego historia sięga 100 lat wstecz.Pierwotnie głównym jego składnikiem była
oliwa,
ocet,
pieprz i
sól. Szukając nowych smaków francuzi zaczęli wzbogacać go o inne specyficzne dodatki jak
musztarda,
sok z cytryny lub
limonki, drobniutko posiekana
cebula, różne
przyprawy i
zioła. Stąd we współczesnej kuchni znamy kilka a nawet kilkanaście jego odmian, w zależności od przeznaczenia.Mi osobiście najbardziej smakuje
winegret sporządzony z
soku z cytryny,
oliwy,
czosnku i
bazylii.

Do sporządzenia mojej wersji
sosu winegret potrzebne będą:sok wyciśnięty z 2
cytryn2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka suszonej
bazylii (można zastąpić świeżą, drobno posiekaną)250 ml
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku
Sos jest bardzo prosty do wykonania.
Czosnek drobno siekamy. W wysokim naczyniu łączymy
czosnek z
sokiem z cytryny,
bazylią i
cukrem. Mieszając (najlepiej trzepaczką na średnich obrotach) powoli wtłaczamy
oliwę do momentu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i GOTOWE!