ßßß
SOS WINEGRET PRZEPISSos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso z grilla podane z letnimi warzywami w sosie winegret!Sos ten wywodzi się z kuchni francuskiej, o czym mówi sama nazwa vinaigre z francuskiego znaczy ocet, który stanowi jeden z głównych składników sosu. Jego historia sięga 100 lat wstecz.Pierwotnie głównym jego składnikiem była oliwa, ocet, pieprz i sól. Szukając nowych smaków francuzi zaczęli wzbogacać go o inne specyficzne dodatki jak musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobniutko posiekana cebula, różne przyprawy i zioła. Stąd we współczesnej kuchni znamy kilka a nawet kilkanaście jego odmian, w zależności od przeznaczenia.Mi osobiście najbardziej smakuje winegret sporządzony z soku z cytryny, oliwy, czosnku i bazylii.
Do sporządzenia mojej wersji sosu winegret potrzebne będą:sok wyciśnięty z 2 cytryn2 ząbki czosnku2 łyżeczki cukru1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić świeżą, drobno posiekaną)250 ml oliwy z oliweksól, pieprz do smakuSos jest bardzo prosty do wykonania. Czosnek drobno siekamy. W wysokim naczyniu łączymy czosnek z sokiem z cytryny, bazylią i cukrem. Mieszając (najlepiej trzepaczką na średnich obrotach) powoli wtłaczamy oliwę do momentu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i GOTOWE!