ßßß Cookit - przepis na Sos winegret

Sos winegret

nazwa

Wykonanie

Sos winegret
SOS WINEGRET PRZEPIS
Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso z grilla podane z letnimi warzywami w sosie winegret!
Sos ten wywodzi się z kuchni francuskiej, o czym mówi sama nazwa vinaigre z francuskiego znaczy ocet, który stanowi jeden z głównych składników sosu. Jego historia sięga 100 lat wstecz.
Pierwotnie głównym jego składnikiem była oliwa, ocet, pieprz i sól. Szukając nowych smaków francuzi zaczęli wzbogacać go o inne specyficzne dodatki jak musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobniutko posiekana cebula, różne przyprawy i zioła. Stąd we współczesnej kuchni znamy kilka a nawet kilkanaście jego odmian, w zależności od przeznaczenia.
Mi osobiście najbardziej smakuje winegret sporządzony z soku z cytryny, oliwy, czosnku i bazylii.
Do sporządzenia mojej wersji sosu winegret potrzebne będą:
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić świeżą, drobno posiekaną)
250 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Sos jest bardzo prosty do wykonania. Czosnek drobno siekamy. W wysokim naczyniu łączymy czosnek z sokiem z cytryny, bazylią i cukrem. Mieszając (najlepiej trzepaczką na średnich obrotach) powoli wtłaczamy oliwę do momentu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i GOTOWE!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/sos-winegret-2