ßßß Cookit - przepis na RASPBERRY CURD

RASPBERRY CURD

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te orzeźwiające, kwaskowate, mocno owocowe budynie. Dość często wykorzystuję je jako dodatek do masy lub jako samodzielną masę, którą przekładam torty. Dziś przygotowuję krem z malin.
Znajdziecie u mnie również przepisy na budyń z cytryn (lemon curd) i limonek (lime curd).
Składniki:
1 szklanka mrożonych malin
3 łyżki wody
2 łyżki soku cytrynowego
150 g masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy maliny. Dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż owoce całkowicie się rozmrożą. Następnie owocową pulpę przecieramy przez sito (pestki odrzucamy). Dodajemy 2 łyżki cukru i sok cytrynowy. Gotujemy całość do momentu, aż nadmiar wody odparuje prawie całkowicie.
W niewielkim garnku gotujemy wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy masło, pozostały cukier oraz mus malinowy. Miskę stawiamy nad parującą wodą. Gdy masło zacznie się rozpuszczać, a masa zrobi się jednolita, dodajemy żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach przelewamy budyń do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/raspberry-curd_31.html