Wykonanie

Uwielbiam te orzeźwiające, kwaskowate, mocno
owocowe budynie. Dość często wykorzystuję je jako dodatek do masy lub jako samodzielną masę, którą przekładam
torty. Dziś przygotowuję krem z
malin.Znajdziecie u mnie również przepisy na
budyń z
cytryn (lemon
curd) i
limonek (lime
curd).Składniki:1 szklanka mrożonych
malin3 łyżki
wody2 łyżki
soku cytrynowego150 g
masła3/4 szklanki
cukru4
żółtkaDo rondelka o grubym dnie wsypujemy
maliny. Dodajemy do nich
wodę i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż
owoce całkowicie się rozmrożą. Następnie
owocową pulpę przecieramy przez sito (pestki odrzucamy). Dodajemy 2 łyżki
cukru i
sok cytrynowy. Gotujemy całość do momentu, aż nadmiar
wody odparuje prawie całkowicie.W niewielkim garnku gotujemy
wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy
masło, pozostały
cukier oraz mus malinowy. Miskę stawiamy nad parującą
wodą. Gdy
masło zacznie się rozpuszczać, a masa
zrobi się jednolita, dodajemy
żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy
zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach przelewamy
budyń do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.