Wykonanie

Moja pierwsza propozycja wykorzystania
malin-
tarta, która już chyba bardziej malinowa nie mogłaby być. Nadzienie to malinowy
curd (kuzyn dość popularnego lemon
curdu), który zawdzięcza swój piękny kolor dużej ilości świeżych
malin użytych do jego przygotowania. Spód tarty jest bardzo, bardzo kruchy, co widać na zdjęciach - miałam niemały problem z wyjęciem porcji ciasta na talerzyki ;) Dlatego też myślę, że następnym razem korzystając z tego przepisu stworzę tarteletki, których nie będzie trzeba kroić. Nie chciałabym raczej rezygnować ze
spodu z tego przepisu- pomimo tego, że nie należy do praktycznych i najpiękniejszych, smakuje świetnie i nie jest typowym
ciastem kruchym. Jeśli jednak planujecie porcjowanie deseru dla gości i oczekujecie perfekcyjnego wyglądu tarty, możecie malinowy
curd wyłożyć na spód przygotowany wg tego przepisu . Polecam amatorom słodkości z kwaśnym akcentem :)Składniki:Malinowy
curd3
kubki malin1/2 kubka
cukru (100 g)1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wody2 duże
żółtka2 łyżki + 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej (użyłam ziemniaczanej)1/8 łyżeczki
soli1 łyżka
masła (ok. 14 g)dodatkowo: garść
malin do dekoracjiCiasto:1 i 1/4 kubka
mąki pszennej (u mnie owsiana) (160 g)1/4 kubka startych
migdałów, podprażonych1/4 kubka
cukru (50 g)1/4 łyżeczki
soli7 łyżek
masła (ok. 100 g)Przygotować malinowy
curd. Na dużą patelnię wysypać
maliny, dodać
cukier, sok i
skórkę z cytryny oraz
wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić na kolejne 5 minut do wystudzenia. Zmiksować przy pomocy malaksera lub blendera, przetrzeć przez sito z powrotem na patelnię. W małym garnuszku wymieszać
żółtka ze
skrobią i odrobiną
curdu, następnie wlać do masy na patelni i podgrzewać, cały czas mieszając aż do wrzenia. Gotować przez ok. 1 minutę, nie zapominając o energicznym mieszaniu. Zdjąć z ognia, przelać do miski i nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała całej powierzchni kremu (zapobiega to powstawaniu korzucha). Odstawić do wystygnięcia.Formę na tartę natłuścić.
Migdały zetrzeć i podprażyć na suchej patelni. W misce wymieszać
mąkę,
migdały,
cukier i
sól.
Masło roztopić na patelni i podgrzewać nadal na dość małym ogniu przez ok. 6 minut. Najpierw pojawi się piana, później
masło zacznie się klarować, a ostatecznie brązowieć. Należy uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy
masło osiągnie
bursztynowo-brązowawy kolor, zdjąć z ognia i dodać do mieszanki suchych składników. Łyżką wymieszać wszystko razem, na koniec ciasto można zagnieść dłońmi. Wyłożyć nim formę i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 ºC, do lekkiego zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.Na chłodny spód wyłożyć
malinową masę, wygładzić. Udekorować świeżymi
owocami. Przed podaniem schładzać w lodówce przez 2 godziny.Smacznego!


Źródło przepisu: tutti-dolci.com