ßßß
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:KREM RABARBAROWY (RABARBAROWY CURD)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtkaszczypta soli1-2 łyżki soku z cytryny40g zimnego masła50ml wody135g mąki pszennej115g masła50g cukruszczypta soli
Wykonanie:KREM RABARBAROWY- rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a woda odparuje- gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem- żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła- do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia- do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się- krem ostudzić i schłodzić w lodówce
CIASTO KRUCHE- przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić- jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm- placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem rabarbarowy, rozsmarowując go na całej powierzchni, wyrównać i zapiekać kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze- gotowe ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce- ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać w lodówce i podawać schłodzone
Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka rabarbarowa i dodatek masy żółtkowej z cukrem łagodzi kwaskowatość rabarbaru.