Wykonanie
Rabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z
rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem
rabarbarowym (
rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu
owocowego (
curdu) mnożą się na
polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon
curd, czyli krem
cytrynowy, przygotowywany na bazie
żółtek (lub
jajek),
cukru,
masła i
cytryn. W kremie
rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus
rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi
rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem.Z ciasta kruchego po rozwałkowaniu wyszedł mi placek o wymiarach 24x20cm, więc piekłam go w formie 24x24cm . Schłodzony krem
rabarbarowy jest na tyle gęsty, że nie spływa z ciasta kruchego podczas rozsmarowywania i można skorzystać z nieco większej formy niż wielkość placka.

Ciasto kruche z kremem
rabarbarowym (
rabarbarowym curdem)Składniki:KREM
RABARBAROWY (
RABARBAROWY CURD)300g czerwonych łodyg
rabarbaru10 łyżek
cukru4
żółtkaszczypta
soli1-2 łyżki
soku z cytryny40g zimnego
masła50ml
wody135g
mąki pszennej115g
masła50g
cukruszczypta
soli
Wykonanie:KREM
RABARBAROWY-
rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami
cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml
wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a
woda odparuje- gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem-
żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się
wodą, dodać pozostały
cukier i
sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła- do ciepłej masy jajecznej dodać
sok z cytryny i część musu
rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia- do ciepłego kremu dodać zimne
masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się- krem ostudzić i schłodzić w lodówce

CIASTO KRUCHE- przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i zimne
masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić- jeśli mamy już gotowy
curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm- placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem
rabarbarowy, rozsmarowując go na całej powierzchni, wyrównać i zapiekać kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze- gotowe ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce- ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów
smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem
rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi
rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej
rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do
curdu cukru, jednak nie jest to mus ani
galaretka rabarbarowa i dodatek masy
żółtkowej z
cukrem łagodzi kwaskowatość
rabarbaru.