ßßß Cookit - przepis na PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

nazwa

Wykonanie

Powiedziałam dziś Ł., żeby zadecydował, czy woli chrust, czy pączki (czasem żałuję, że mam tylko 3 godziny przed pracą na to, żeby się wyżyć w kuchni). Odpowiedział, że to dziwne pytanie. Oczywiście, że woli swoje ukochane pączki: najsmaczniejsze, nadziane okrutnie słodką marmoladą i obficie polane kwaskowatym lukrem. Reszta domowników zgodnie go poparła.
Ostrzegam! Te pączki musiałyby mieć zęby, żeby przerwał choć jeden do popołudniowej kawy!
Składniki (20 pączków):
50 g drożdży
1 szklanka mleka
500 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
6 żółtek
1 jajko
2 łyżki spirytusu
sok i skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
100 g masła
ponadto
marmolada różana
lukier rzadki
kandyzowane owoce i skórki
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, oprószamy lekko cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszaninę odstawiamy na około 15 minut do spienienia.
W dużej misce ucieramy na puszystą pianę żółtka, jajko i cukier. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, cukier waniliowy, spirytus, sok i skórkę z cytryny. Zarabiamy ciasto. Należy je wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku- musi odchodzić od dłoni lub łyżki drewnianej i miski. Na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wlewamy roztopione masło. Ponownie łączymy składniki, aż tłuszcz całkowicie się wkręci w ciasto. Przekładamy je następnie do miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, aż podwoi swoją objętość (na minimum 40 minut). Po tym czasie ciasto wyrabiamy chwilę i przenosimy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę.
Przygotowujemy pączki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubości około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam pączki. Gotowe nakrywamy suchą szmatką i ponownie odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce do podwojenia objętości i napuszenia (na minimum 30 minut).
Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą różaną. Gotowe dekorujemy lukrem i owocami kandyzowanymi.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/02/paczki-z-marmolada-rozana.html