Wykonanie

Dość często zdarza mi się (sesese...będąc w pracy oczywiście) rozmyślać o tym co upiekę w wolnej chwili. Tak było i wczoraj.
Między jednym pacjentem, a drugim wymyśliłam ten przepis. Muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Bułeczki są bardzo smaczne, pulchne i słodziutkie. Oczywiście połowa zniknęła, gdy tylko wyjęłam je z piekarnika. Podawałam je z
kubkiem ciepłego
mleka,
serkiem mascarpone i ulubioną
konfiturą truskawkową .Składniki (12
bułek):rozczyn
drożdżowy2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru1
jajko1/2 płaskiej łyżeczki
soli50 g
masłaponadto1 dojrzały
banan1 płaska łyżka
kakaogarść
suszonej żurawinyglazura1
żółtko2 łyżki
mlekaPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
jajko,
cukier,
sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe
mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Pod sam koniec dodajemy rozpuszczone
masło i chwilę całość zagniatamy.Następnie dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej dodajemy
kakao, do drugiej rozgniecionego widelcem
banana, a do trzeciej
żurawinę. Zarabiamy każdą część osobno. Ciasta przenosimy do oddzielnych misek. Przykrywamy naczynia suchymi szmatkami i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Po około 30 minutach wykładamy wyrośnięte ciasto na oprószoną
mąką stolnicę. Każdą część ponownie zagniatamy i rolujemy dłońmi tworząc wałeczki. Wałeczki kroimy na 12 kawałków - formujemy z nich kulki. Wkładamy po trzy kuleczki do każdego wgłębienia formy na muffiny (formę można wcześniej wysmarować rozpuszczonym
masłem). Boki drożdżówek smarujemy
jajkiem rozkłóconym z
mlekiem. Pieczemy
bułki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C.

