Wykonanie

Dziś przenosimy się do Meksyku! Podobno właśnie taką
sałatkę można dość często spotkać w tamtejszych restauracjach.
Sałatka jest przepyszna! Wszystkie składniki cudownie się uzupełniają. Do tego ten kolor - intensywnie różowy! Tę piklowaną
cebulkę przygotowuje się ekspresowo. Właściwie robi się sama. Stanowi niezastąpiony dodatek do burgerów, kanapek i
mięsa.Składniki:8 średnich
cebul czerwonychpęczek
kolendry1
papryczka chillisok z 1
pomarańczy1/2 szklanki
octu winnego z
czerwonego wina1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
brązowego cukru2
listki lauroweszczypta
soliszczypta
pieprzuCebule obieramy, kroimy na połówki, a następnie w piórka. Przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, tak by były zakryte
wodą . Po około 10 minutach przecedzamy
cebule przez sito (
wodę odlewamy - nie będzie Nam już potrzebna) i rozkładamy je do słoiczków.
Papryczkę chilli (bez pestek) i
kolendrę siekamy drobno. Dodajemy je do
cebuli.W rondelku zagotowujemy sok z
pomarańczy,
ocet winny,
wodę. Dodajemy
cukier,
listki laurowe,
sól i
pieprz. Całość gotujemy 5 minut. Zalewę przelewamy do słoika z
sałatką. Naczynie zakręcamy szczelnie i odwracamy do góry dnem. Po około 30 minutach odstawiamy słoik w chłodne miejsce.
Sałatka jest gotowa już następnego dnia. W lodówce można ją przechowywać do miesiąca. W trakcie dłuższego przechowywania jej kolor może nieco zblednąć.
