ßßß Cookit - przepis na utopenci - parówki w zalewie octowej

utopenci - parówki w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Tak jak pisałam wczoraj, dzisiaj przepis na czeską przekąskę do piwa lub wódeczki - utopenci. Za każdym razem gdy jestem u naszych południowych sąsiadów inne danie mnie zaskakuję. Oczywiście, na plus. Było tak ze smażonym syrem i bramborowymi knedlikami. Innym razem trafiłam na "utopeneca", znaczy topielca. Malutkie paróweczki, w zasadzie serdelki, marynowane z cebulą i papryką w octowej zalewie podobnej do tej, którą zalewam grzybki jesienią. W połączeniu z alkoholem są świetną przekąską. W czeskim lokalu stał na barze wielki słoik z utopenecami. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Smak był super a zalewa smakowała trochę jak ta z marynowanych malutkich cebulek.
Przypomniałam sobie o nich jakiś tydzień temu. Podałam w weekend jako przekąskę. Miska z nimi opustoszała błyskawicznie :)
Składniki (uprzedzam, że to moja wariacja):
małe paróweczki (ja użyłam kiełbasek bankietowych z kurczaka)
1 zielona papryczka chili
1 czerwona cebula
Zalewa:
ocet
woda
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka soli
łyżeczka mielonego chili
łyżeczka kolorowego pieprzu w kulkach
Składniki zalewy gotuję w rondelku. Ocet z wodą w stosunku 1 do 3. Gdy się zagotuje, odstawiam do wystygnięcia. Każdą parówkę nacinam i wkładam do niej cieniutki paseczek z cebuli i papryczki chili. Wkładam je w miarę ściśle w słoiku. Zalewam marynatę i zakręcam. Po tygodniu utopence są gotowe do jedzenia. Nie wiem ile mogą stać bo nie udało mi się sprawdzić. Znikają za szybko :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/utopenci-parowki-w-zalewie-octowej.html