Wykonanie

To takie nasze ciasto sezonowe. Przygotowujemy je, gdy przychodzi zima. Wyjmujemy wówczas z piwnicy słoik powideł
agrestowych i pieczemy nasze ulubione
drożdżowe z kruszonką. Dodajemy kilka pierników lukrowanych, dzięki
czemu cały dom pachnie nieziemsko!Składniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka3 łyżki
cukru1/2 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowegotroszkę
soli (na czubek łyżeczki)3
jajka1
żółtko3 łyżki
oliwynadzienie500 g powideł
agrestowych lub
śliwkowych100 g (1 opakowanie) pierników lukrowanych bez nadzieniakruszonka1/2 kostki miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy,
cukier,
sól,
jaja,
żółtko,
oliwę oraz
mleko. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną
masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.Pierniki ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nimi ciasto. Wykładamy na wierzch powidła.Rozcieramy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.Powidła posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie
cukrem pudrem.
