ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z PIERNIKAMI I POWIDŁAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z PIERNIKAMI I POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

To takie nasze ciasto sezonowe. Przygotowujemy je, gdy przychodzi zima. Wyjmujemy wówczas z piwnicy słoik powideł agrestowych i pieczemy nasze ulubione drożdżowe z kruszonką. Dodajemy kilka pierników lukrowanych, dzięki czemu cały dom pachnie nieziemsko!
Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
3 jajka
1 żółtko
3 łyżki oliwy
nadzienie
500 g powideł agrestowych lub śliwkowych
100 g (1 opakowanie) pierników lukrowanych bez nadzienia
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, cukier, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.
Pierniki ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nimi ciasto. Wykładamy na wierzch powidła.
Rozcieramy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.
Powidła posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/ciasto-drozdzowe-z-piernikami-i-powidami.html