ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z MORELAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z MORELAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasta drożdżowe należą do ulubionych ciast mojego taty. To dla niego zrobiłam specjalnie to ciacho. Skoro on stwierdził, że jest "dobre, takie puszyste...wyszło Ci", to znaczy, że jest dobre, puszyste i warte polecenia.
Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
3 jajka + 1 żółtko
3 łyżki oliwy
owoce
20 moreli
2 łyżki brązowego cukru
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.
Umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Wykładamy je na wyrośnięte ciasto.
Rozcieramy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Owoce posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-z-morelami.html