ßßß Cookit - przepis na KRUCHE ROGALIKI Z MARCEPANEM, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

KRUCHE ROGALIKI Z MARCEPANEM, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne rogaliki z ciasta drożdżowego wyrastającego pod wodą. Pierwsze, słone rogale podbiły serca/żołądki całej mojej rodziny. Postanowiłam więc przygotować je również na słodko z podwójnej porcji. Zaobserwowałam dziwną zależność - im więcej ciastek upiekę, tym szybciej one znikają ze stołu. Zwłaszcza, gdy są jeszcze cieplutkie z półpłynnym nadzieniem.
Ja przygotowałam je w dwóch wersjach - jedne wypełniłam marcepanem, a inne czekoladą.
Składniki (24 sztuki):
ciasto
25 g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
100 g masła
2 jajka
nadzienie
1/4 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
1/4 szklanki orzechów włoskich
100 g marcepana
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła czekoladowego
ponadto
lukier gęsty
Przygotowujemy nadzienie.
Orzechy siekamy drobno. Rozdzielamy je na dwie równe części. Do jednych dodajemy marcepan i zagniatamy całość. Do drugiej dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz masło czekoladowe i łączymy składniki.
Pieczemy rogaliki.
Mleko podgrzewamy z cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy drożdże. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę, sól, olej, masło i jajka umieszczamy w dużej misce. Dolewamy aktywne drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie formujemy z niego kulę. Przekładamy ją na bawełnianą, czystą szmatkę i obwiązujemy sznurkiem tworząc sakiewkę. Tak zabezpieczone ciasto umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (powinno opaść na dno). Po około 10 minutach, gdy ciasto wypłynie na wierzch, zdejmujemy ściereczkę i wyrabiamy ponownie masę na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy placki na 6 części. Na środku każdego trójkąta umieszczamy masę z marcepanem lub czekoladą (po 1 solidnej łyżeczce). Zwijamy rogaliki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut. Gotowe lukrujemy.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/kruche-rogaliki-z-marcepanem-czekolada.html