Wykonanie

Bardzo smaczne rogaliki z
ciasta drożdżowego wyrastającego pod
wodą. Pierwsze, słone
rogale podbiły serca/żołądki całej mojej rodziny. Postanowiłam więc przygotować je również na słodko z podwójnej porcji. Zaobserwowałam
dziwną zależność - im więcej
ciastek upiekę, tym szybciej one znikają ze stołu. Zwłaszcza, gdy są jeszcze cieplutkie z półpłynnym nadzieniem.Ja przygotowałam je w dwóch wersjach - jedne wypełniłam marcepanem, a inne
czekoladą.Składniki (24 sztuki):ciasto25 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka3 łyżki
cukru500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1/4 szklanki
oleju100 g
masła2
jajkanadzienie1/4 szklanki
orzechów laskowych1/4 szklanki
migdałów1/4 szklanki
orzeszków ziemnych1/4 szklanki
orzechów włoskich100 g marcepana1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła czekoladowegoponadto
lukier gęstyPrzygotowujemy nadzienie.
Orzechy siekamy drobno. Rozdzielamy je na dwie równe części. Do jednych dodajemy marcepan i zagniatamy całość. Do drugiej dodajemy posiekaną drobno
czekoladę oraz
masło czekoladowe i łączymy składniki.Pieczemy rogaliki.
Mleko podgrzewamy z
cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy
drożdże. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę,
sól,
olej,
masło i
jajka umieszczamy w dużej misce. Dolewamy aktywne
drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie formujemy z niego kulę. Przekładamy ją na bawełnianą, czystą szmatkę i obwiązujemy sznurkiem tworząc sakiewkę. Tak zabezpieczone ciasto umieszczamy w garnku wypełnionym
wodą (powinno opaść na dno). Po około 10 minutach, gdy ciasto wypłynie na wierzch, zdejmujemy ściereczkę i wyrabiamy ponownie masę na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy placki na 6 części. Na środku każdego trójkąta umieszczamy masę z marcepanem lub
czekoladą (po 1 solidnej łyżeczce). Zwijamy rogaliki.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut. Gotowe lukrujemy.



