Wykonanie
Bardzo smaczny i aromatyczny
ketchup, który zachwyci Waszych domowników i gości. Najlepszy na domową pizzę zamiast
sosu pomidorowego, czy na kanapkę z
serem i
wędliną.Składniki:3 kg
pomidorów3 średnie
cebule2
pory1
korzeń selera1 duży
korzeń pietruszki4 średnie
marchewkiponadto1/3 szklanki
octu1 płaska łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżki
soli5 gałązek
oregano2 łyżki
olejuPomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wycinamy twardy środek, a czysty miąższ kroimy w grubą kostkę. Przenosimy go do rondelka o grubym dnie i dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia, by sok prawie całkowicie odparował.Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy je do osobnego naczynia i dusimy, aż zmiękną (około 20 minut).Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Za pomocą blendera rozcieramy warzywa na gładką, jednolitą masę. Dodajemy do niej
ocet,
pieprz, roztarte w moździerzu ziarenka
ziela angielskiego,
sól, posiekane
oregano i
olej. Całość gotujemy ponownie na wolnym ogniu 15-20 minut (do odparowania soku). Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i wekujemy pod przykryciem (patrz wekowanie pod kocem).