ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KONSERWOWE

OGÓRKI KONSERWOWE

nazwa

Wykonanie

OGÓRKI KONSERWOWE
27 sierpnia 2014
Doskonały dodatek do kanapek, surówek, dań z grilla, hamburgerów, czy hot-dogów. Ja nie wyobrażam sobie mojej ulubionej sałatki bez własnoręcznie zaprawionych ogóreczków.
OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki (6 słoików o pojemności 0 , 9 litra):
3 kg ogórków
3 łyżeczki gorczycy (1/2 łyżeczki na słoik)
12 listków laurowych (2 sztuki na słoik)
30 bobków ziela angielskiego (5 sztuk na słoik)
6 gałązek koperku z baldachimem
12 ząbków czosnku
zalewa
2 litry wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli kamiennej
Słoiki myjemy porządnie i wyparzamy razem z zakrętkami.
Każdego ogórka szorujemy dokładnie za pomocą drucianki. Usuwamy skórkę z ząbków czosnku. Wybieramy koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny.
Na dnie słoików układamy listki laurowe, ziele angielskie, gorczycę, ząbki czosnku i zwinięte gałązki kopru. Wciskamy (dosłownie) ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać.
Przygotowujemy zalewę składającą się z wody, cukru, octu i soli kamiennej. Studzimy ją. Wystudzoną zalewamy warzywa w słoiku. Słoiki natychmiast zakręcamy.
Wszystkie pasteryzujemy na mokro (patrz: przetwory zimne).
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/ogorki-konserwowe.html