Wykonanie
Tegoroczny sezon
przetworowy zaczynam od
cukini, ktora robie wg. tego samego przypisu od kilku lat. Tym razem pokaze wam zdjecie
cukiniw sloikach z 2009 r. To, nie to, ze stoi w mojej spizarni do tej
pory, to tylko zdjecie sie zachowalo ;P

3 szklanki
wody1/2 szklanki
octu 10%2 lyzki
cukru1 lyzka
solipo kilka ziaren
czarnego pieprzu,
ziela angielskiego i kilkanascie ziarem
gorczycy na kazdy sloikkwiatostany
koperku- 1-2 na sloikZalewe gotujemy.
Przyprawy i pokrojona w slupki
cukinie umieszczamy w wyparzonych sloikach. Goraca zalewa zalewamy sloiki, pasteryzujemy ok. 30 minut, a
potem domykamy sloiki.Wpis dodaje do akcji:A oto co jeszcze mozna znalesc w moim ogrodku:

Juz niedlugo "w natarciu":
pomidory,
papryka,
ogorki. Ogladalam- na szczescie wczorajsze gradobicie im nie zaszkodzilo. Uff!
Salata zajadamy sie od dawna, niedlugo sie skonczy, a na jej miejsce posieje
rzodkiewke.