Wykonanie
OGÓRKI KONSERWOWE27 sierpnia 2014

Doskonały dodatek do kanapek, surówek, dań z grilla, hamburgerów, czy hot-dogów. Ja nie wyobrażam sobie mojej ulubionej sałatki bez własnoręcznie zaprawionych ogóreczków.
OGÓRKI KONSERWOWESkładniki (6 słoików o pojemności 0 , 9 litra):3 kg
ogórków3 łyżeczki
gorczycy (1/2 łyżeczki na słoik)12 listków laurowych (2 sztuki na słoik)30
bobków ziela angielskiego (5 sztuk na słoik)6 gałązek
koperku z baldachimem12 ząbków
czosnkuzalewa2 litry
wody1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
octu2 łyżki
soli kamiennejSłoiki myjemy porządnie i wyparzamy razem z zakrętkami.Każdego
ogórka szorujemy dokładnie za pomocą drucianki. Usuwamy skórkę z ząbków
czosnku. Wybieramy
koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny.Na dnie słoików układamy
listki laurowe,
ziele angielskie,
gorczycę, ząbki
czosnku i zwinięte gałązki
kopru. Wciskamy (dosłownie)
ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać.Przygotowujemy zalewę składającą się z
wody,
cukru,
octu i
soli kamiennej. Studzimy ją. Wystudzoną zalewamy warzywa w słoiku. Słoiki natychmiast zakręcamy.Wszystkie pasteryzujemy na mokro (patrz:
przetwory zimne).



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.