ßßß Cookit - przepis na SERNIK CZEKOLADOWY

SERNIK CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Całe życie wychodzę z założenia, że tylko złe osoby nie lubią czekolady! Wiem, mocno naciągana teoria, bo ja już teraz musiałabym być świętą ;-) To ciacho zaspokoi każdego, czekoladowego głodomora. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie da się go zepsuć - ideał!
(Przepis pochodzi z gazetki "Najlepsze ciasta")
Składniki:
ciasto
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 kg sera białego półtłustego
1 cytryna
100 g czekolady gorzkiej
4 jajka
2 łyżeczki kaszy manny
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki kakao
polewa czekoladowa
2 łyżki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
ponadto
50 g płatków migdałowych
3/4 kostki masła ucieramy na puszystą masę z 3/4 szklanki cukru.
Ser biały mielimy dwukrotnie. Cytrynę myjemy dokładnie i zalewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka oddzielamy od białek.
Do puszystej, maślanej masy dodajemy stopniowo twaróg. Miksujemy całość. Następnie wkręcamy żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę cytrynową, kaszę mannę i budyń.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do pozostałych składników. Za pomocą silikonowej łopatki mieszamy ciasto delikatnie, tak by nie opadło.
1/3 masy odkładamy.
Pozostałe ciasto mieszamy z 4 łyżkami kakao, czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) i kawą. Do tortownicy przelewamy połowę czekoladowego ciasta. Następnie wykładamy masę białą. Na samym wierzchu rozprowadzamy równomiernie pozostałe ciemne ciasto. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy go 30-35 minut.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Mleko, cukier, masło i kakao umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy wszystko na niewielkim ogniu. Gdy polewa zrobi się gładka i jednolita dekorujemy nią sernik. Ciasto oprószamy (podpieczonymi na suchej patelni) płatkami migdałowymi.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/sernik-czekoladowy.html