Wykonanie

Całe życie wychodzę z założenia, że tylko złe osoby nie lubią
czekolady! Wiem, mocno naciągana teoria, bo ja już teraz musiałabym być świętą ;-) To ciacho zaspokoi każdego,
czekoladowego głodomora. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie da się go zepsuć - ideał!(Przepis pochodzi z gazetki "Najlepsze ciasta")Składniki:ciasto3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukru1 kg
sera białego półtłustego1
cytryna100 g
czekolady gorzkiej4
jajka2 łyżeczki
kaszy manny1
budyń waniliowy2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
kakaopolewa czekoladowa2 łyżki
mleka1/4 szklanki
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoponadto50 g
płatków migdałowych3/4 kostki
masła ucieramy na puszystą masę z 3/4 szklanki
cukru.
Ser biały mielimy dwukrotnie.
Cytrynę myjemy dokładnie i zalewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Żółtka oddzielamy od
białek.Do puszystej,
maślanej masy dodajemy stopniowo
twaróg. Miksujemy całość. Następnie wkręcamy
żółtka,
cukier waniliowy, sok i
skórkę cytrynową,
kaszę mannę i
budyń.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do pozostałych składników. Za pomocą silikonowej
łopatki mieszamy ciasto delikatnie, tak by nie opadło.1/3 masy odkładamy.Pozostałe ciasto mieszamy z 4 łyżkami
kakao,
czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli
wodnej) i
kawą. Do tortownicy przelewamy połowę
czekoladowego ciasta. Następnie wykładamy masę białą. Na samym wierzchu rozprowadzamy równomiernie pozostałe ciemne ciasto. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy go 30-35 minut.Przygotowujemy
polewę czekoladową.
Mleko,
cukier,
masło i
kakao umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy wszystko na niewielkim ogniu. Gdy polewa
zrobi się gładka i jednolita dekorujemy nią sernik. Ciasto oprószamy (podpieczonymi na suchej patelni)
płatkami migdałowymi.
