ßßß Cookit - przepis na Piernik świąteczny i polewa czekoladowa

Piernik świąteczny i polewa czekoladowa

nazwa

Wykonanie

2 tygodnie temu pokazywałam Wam mój pierwszy piernik . Już w trakcie pieczenia bosko pachniał a po wystudzeniu wcale nie był twardy. Myślę, że można by go było jeść od razu więc jeśli ktoś chce jeszcze upiec taki to polecam - dojrzewanie pozwala rozwinąć się smakom i aromatom jeszcze bardziej, ale jest dobry i bez tego. Zawinęłam go jednak w ściereczkę i folię tak jak kazał przepis i odłożyłam żeby sobie odpoczywał. Dzisiaj wyjęłam żeby zobaczyć jak się ma i przygotować na świąteczny stół. Pierniki upiekłam 2 i dzisiaj jeden polałam go prostą polewą czekoladową i posypałam po prostu siekanymi migdałami i skórką pomarańczową, ale każdy niech dekoruje swój jak chce i ma ochotę.
Drugą sztukę natomiast przekroiłam poziomo na 3 części i przełożyłam bardzo dobrymi powidłami śliwkowymi - domowe będą najlepsze. Ten piernik też oblałam polewą bo lubimy oblewane pierniki a przybrałam skórką i orzechami włoskimi.
A teraz szybka polewa mocno czekoladowa - wystarczyła mi na dokładne posmarowanie obu pierników.
Polewa czekoladowa do piernika i nie tylko
składniki:
80 g masła
3 - 4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
3 czubate łyżki kakao naturalnego
50 g gorzkiej czekolady
sposób przygotowania : masło stopiłam w rondelku dodając mleko, cukier i kakao - mieszałam żeby nie było grudek. Gdy masa zawrzała i była gładka pogotowałam jeszcze 2 minuty po czym zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niej posiekaną czekoladę - mieszałam aż się rozpuściła. Gdy polewa lekko przestygła posmarowałam nią pierniki rozprowadzając pędzelkiem.
Polewa ładnie zastyga, ale nie jest twarda.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/piernik-swiateczny-i-polewa-czekoladowa.html