Wykonanie
Polewa czekoladowa do obowiązkowy składnik niejednego wypieku. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej ciast,
tortów, kruchych
ciasteczek, muffinków, pączków i innych deserów. Najlepszą polewę możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach. Istnieje na to wiele sposobów, a każdy mistrz kuchni preferuje swój własny. Dziś pójdziemy o krok dalej prezentując 3 przepisy na pyszną
czekoladową polewę z
orzechami.Każda z receptur ma jeden wspólny element, który stanowią
orzechy. Niezależnie od tego, czy wybierzemy
orzeszki ziemne,
orzechy laskowe,
migdały,
nerkowce czy
orzechy włoskie, zanim trafią one do pysznej gęstej polewy, powinny zostać rozdrobnione. Jeśli nie przepadasz za
orzechową goryczkę,
orzechy należy zalać wcześniej wrzątkiem, namoczyć, a następnie obrać ze skóry, co może być jednak żmudnym zadaniem. Polewa z
gorzkiej czekolady bywa także wzbogacana innymi
bakaliami, na przykład
żurawiną. Przejdźmy do sprawdzonych przepisów!
Polewa czekoladowa z
orzechami – najszybszy sposób przygotowaniaZacznijmy od najprostszego rozwiązania, które powinno przypaść do gustu osobom cierpiącym na brak czasu. W tym przypadku
polewa czekoladowa powstanie w tradycyjny sposób, a dopiero po umieszczeniu jej na wypieku zostanie przysypana
orzechami. Jak zrobić pyszną polewę w zaledwie kilka minut?
Gorzką czekoladę dobrej jakości, taką jak
czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel należy umieścić w kąpieli
wodnej. Miska ustawiona na garnku z wrzącą
wodą nie powinna bezpośrednio się z nią stykać. Gdy
czekolada całkowicie się roztopi, należy ją wymieszać, wylać na ciasto lub
ciasteczka i obficie przesypać
orzechami zanim wystygnie.
Polewa czekoladowa z
masła,
czekolady i
orzechówDruga koncepcja przygotowania polewy jest nieco bardziej zaawansowana, choć równie łatwa w wykonaniu.
Polewa czekoladowa powstanie ze 100 g
masła, 5 łyżek
cukru, 50 g
gorzkiej czekolady,
trzech łyżek
mleka,
trzech łyżek
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i dwóch garści ulubionych
orzechów. Oczywiście proporcje zależnie od przeznaczenia mogą zostać podwojone lub potrojone.Najpierw należy roztopić
masło w małym garnuszku, w taki sposób by zdążyło się podgrzać, ale nie zagotować. Później do naczynia wsypujemy pokruszoną
gorzką czekoladę oraz
kakao i wlewamy
mleko. Masę należy starannie mieszać, dopóki cała
czekolada się nie roztopi, a składniki nie stworzą jednolitej gładkiej struktury.
Polewa czekoladowa nie powinna się zagotować, dlatego w razie potrzeby garnuszek można na jakiś czas zdjąć z ognia. Na samym końcu do jego wnętrza wystarczy wsypać ulubione rozdrobnione
orzechy i wymieszać polewę. Najlepiej wykorzystać ją, gdy jest jeszcze gorąca.W trzecim przepisie
masło zastąpimy
margaryną i skondensowanym
mlekiem. Odpowiednie proporcje to 3 łyżki
cukru, pół kostki
margaryny oraz 200 g
zagęszczonego mleka.
Margarynę roztapiamy w garnku lub w rondelku i jednocześnie dodajemy do niej
cukier,
czekoladę,
mleko i oczywiście
orzechy. Tym razem
polewa czekoladowa z
orzechami będzie gotowała się na wolnym ogniu przez przynajmniej 5 minut, a w trakcie tego procesu wymaga mieszania. Efekt stanowić będzie gęsta masa idealnie komponująca się na przykład z kruchym
ciastem.