Wykonanie

Na ten przepis natrafiłam przez przypadek rok temu. Wrzuciłam go do przepisów, które koniecznie muszę wypróbować. Tak czekał i czekał wśród innych zakładek. Robiąc dziś czystki na komputerze ponownie na niego trafiłam. Wszystkie składniki akurat miałam, więc zakasałam rękawy i oto są. My zjedliśmy je na śniadanie, ale sprawdzą się również jako kolacja, czy przekąska do zimnego
piwa (gratka dla fanów piłki nożnej).MUFFINKI CORN DOG(Zmodyfikowałam nieco przepis pochodzący z bloga www.nakuchennymprogu.pl)Składniki (12 muffinek):1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej5 listków świeżej
bazyliikilka listków
estragonu1/2 łyżeczka
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
masła2
jajka1 szklanka
jogurtu naturalnego4
parówki dobrej jakościW misie miksera umieszczamy wszystkie składniki suche (
mąki,
przyprawy, świeże
zioła,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną). Mieszamy je łyżką drewnianą.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (30 sekund wystarczy). Nieco je studzimy i dodajemy do niego 2
jajka. Mieszamy. Przelewamy mieszaninę do miski miksera. Dodajemy
jogurt naturalny i miksujemy wszystkie składniki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gęste.Formę na muffiny (ja mam metalową, ale równie dobrze sprawdzi się silikonowa - jej jednak nie musimy niczym smarować) smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Wypełniamy ją
ciastem do 3/4 wysokości. W środek każdej muffinki wbijamy
parówkę (równą długością wysokości formy).Pieczemy bułeczki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C (w połowie pieczenia można blaszkę umieścić na najniższym poziomie w piekarniku, żeby muffinki dopiekły się od
spodu).




