Wykonanie

Dziś pod nóż trafiły listki i kwiaty mojego ulubionego
zioła. Kocham je nie tylko ze względu na smak (a smakuje i pachnie chyba najlepiej ze wszystkich moich
ziół), ale i małe wymagania, jeśli chodzi o uprawę. Kwitnie już chyba drugi miesiąc - stanowi przepiękną ozdobę mojego
ziołowego zakątka.Jeśli chodzi o właściwości lecznicze
szałwii, to na pewno każdy wie, że jest stosowana zewnętrznie jako środek dezynfekujący.
Szałwia podana doustnie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi
bóle brzucha i wzdęcia, wzmaga perystaltykę jelit. Co ciekawe pomaga również w zredukowaniu nadmiernego pocenia się.Składniki (16 bułeczek):16 g
drożdży2/3 szklanki
mleka2 łyżeczki
cukru2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki rozpuszczonego
masła1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczenianadzienie250 g
serka ricotta2 łyżki kwiatów
szałwii5 dużych liści
szałwiisól,
pieprz do smakuponadto1/3 szklanki
mleka1
jajkoSerek zarabiamy z posiekanymi drobno listkami
szałwii, kwiatami i
solą. Odstawiamy nadzienie do lodówki.W garnuszku podgrzewamy
mleko (powinno być letnie, nie gorące). Dodajemy do niego
cukier i rozkruszone
drożdże. Mieszamy całość, aż
drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy mieszankę w ciepłe miejsce na około 10 minut.W dużej misce umieszczamy
mąkę,
sól, rozpuszczone
masło oraz
proszek do pieczenia. Wlewamy aktywne
drożdże i zarabiamy ciasto (powinno łatwo odchodzić od miski i rąk). Gotowe umieszczamy w misce, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rolujemy je formując dość długi wałek. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Najlepiej najpierw wałeczek podzielić na pół, a następnie każdą otrzymaną połówkę ponownie podzielić na dwie części. Ponawiać czynność, aż do uzyskania 16 równych kawałeczków. Każdy kawałek rozgniatamy ręką tworząc placek. Na środku każdego placka umieszczamy łyżeczkę nadzienia. Sklejamy brzegi ciasta i rolujemy je w rękach tworząc kulkę. Każdą bułeczkę zanurzamy w
mleku zmieszanym z
jajkiem. Tak przygotowane
bułki układamy na blaszce do pieczenia (zachowujemy odstęp około 1 cm
między kulkami). Wypełnioną blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (bułeczki powinny się zetknąć brzegami).Pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.




