Wykonanie
Zasadziłam je w najpiękniejszym miejscu w ogrodzie, pielęgnowałam, plewiłam, podlewałam, chroniłam przed palącym słońcem, czy okrutnym gradem. Szukałam ostatnio informacji o mojej ukochanej roślinie, która jako jedna z nielicznych moich kwiatów, przepięknie się rozrosła i zakwitła. Co znalazłam?Roślina o dużych, "owłosionych" liściach i drobnych niebieskich, różowych lub białych kwiatkach w kształcie gwiazdki jest dziś traktowana jak chwast i porasta głównie wilgotne łąki lub zaniedbane ogródki. Źródło: http://kuchnia.wp.pl/Rozbawiło mnie to niesamowicie, bo chwast stał się ozdobą mojego ogródka! Dobrze, że przynajmniej wykazuje właściwości prozdrowotne (moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze). Surowcem farmaceutycznym jest ziele ogórecznika (Herba Boraginis), czyli wysuszone górne ulistnione części pędów wraz z kwiatami. Ja
póki co wypróbowałam same kwiaty (bardziej ze względów estetycznych, niż leczniczych).Składniki (2 porcje):kilka liści
sałaty masłowej1/2
awokado2
jajka1/2
ogórka10
pomidorków koktajlowychkilka gałązek
koperkukwiaty ogórecznika1/2 szklanki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkusólpieprzSałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Szarpiemy ją na kawałeczki.
Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo (wedle upodobań). Gotowe obieramy i kroimy na ćwiartki.
Pomidorki kroimy na połówki, a
ogórka w kostkę. Warzywa i
jajka umieszczamy w miseczkach. Polewamy je
jogurtem wymieszanym z (przeciśniętym przez praskę)
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Sałatkę dekorujemy posiekanym
koperkiem i kwiatami ogórecznika.