Wykonanie
            
Zasadziłam je w najpiękniejszym miejscu w ogrodzie, pielęgnowałam, plewiłam, podlewałam, chroniłam przed palącym słońcem, czy okrutnym gradem. Szukałam ostatnio informacji o mojej ukochanej roślinie, która jako jedna z nielicznych moich kwiatów, przepięknie się rozrosła i zakwitła. Co znalazłam?Roślina o dużych, "owłosionych" liściach i drobnych niebieskich, różowych lub białych kwiatkach w kształcie gwiazdki jest dziś traktowana jak chwast i porasta głównie wilgotne łąki lub zaniedbane ogródki. Źródło: http://kuchnia.wp.pl/Rozbawiło mnie to niesamowicie, bo chwast stał się ozdobą mojego ogródka! Dobrze, że przynajmniej wykazuje właściwości prozdrowotne (moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze). Surowcem farmaceutycznym jest ziele ogórecznika (Herba Boraginis), czyli wysuszone górne ulistnione części pędów wraz z kwiatami. Ja 
póki co wypróbowałam same kwiaty (bardziej ze względów estetycznych, niż leczniczych).Składniki (2 porcje):kilka liści 
sałaty masłowej1/2 
awokado2 
jajka1/2 
ogórka10 
pomidorków koktajlowychkilka gałązek 
koperkukwiaty ogórecznika1/2 szklanki 
jogurtu naturalnego2 ząbki 
czosnkusólpieprzSałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Szarpiemy ją na kawałeczki. 
Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo (wedle upodobań). Gotowe obieramy i kroimy na ćwiartki. 
Pomidorki kroimy na połówki, a 
ogórka w kostkę. Warzywa i 
jajka umieszczamy w miseczkach. Polewamy je 
jogurtem wymieszanym z (przeciśniętym przez praskę) 
czosnkiem, 
solą i 
pieprzem. 
Sałatkę dekorujemy posiekanym 
koperkiem i kwiatami ogórecznika.

