ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA FRANCUSKIE Z RABARBAREM I SOSEM KRÓWKOWYM

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z RABARBAREM I SOSEM KRÓWKOWYM

nazwa

Wykonanie

1 płat ciasta francuskiego na maśle
1 jajko rozkłócone z łyżką wody
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
8 cukierków krówek
1 łyżka mleka
cukier puder
Stolnicę oprószamy mąką. Wykładamy na nią płat ciasta francuskiego (powinno mieć temperaturę pokojową). Ciasto kroimy na 12 równych kwadratów. Ostrym nożem nacinamy je wzdłuż brzegów, a następnie zwijamy w kształt ciastek (patrz instrukcja poniżej).
Umyty i osuszony rabarbar (nie obieramy go) kroimy w dość grubą kostkę. Owoce zasypujemy brązowym cukrem i tak przygotowane układamy w okienkach ciasteczek. Ciastka smarujemy rozkłóconym z wodą jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C, aż do uzyskania złotego koloru.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/ciasteczka-francuskie-z-rabarbarem-i.html