ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY CHRZAN TARTY

ŚWIĄTECZNY CHRZAN TARTY

nazwa

Wykonanie

Najlepszym łowcą chrzanu jest mój tata. To właśnie on co roku wyrusza z łopatą na pobliskie łąki w poszukiwaniu tych magicznych korzeni. Dałyśmy mu się z mamą wykazać i wysłałyśmy go na polowanie nieco wcześniej, niż zawsze. Postanowiłyśmy bowiem ulepszyć Nasze świąteczne MENU. Zdecydowanie nie mogło w nim zabraknąć tartego chrzanu. Doszłyśmy do wniosku, że fajnie będzie zimą zjeść coś tak rozgrzewającego i przygotowałyśmy nieco więcej pasty chrzanowej, niż planowałyśmy pierwotnie. Zamknęłyśmy zapach Wielkanocy w malutkich słoiczkach!
Składniki (4 słoiczki 200 ml):
1 kg korzeni chrzanu
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
sok z 2 cytryn
2 łyżki soli
Chrzan obieramy za pomocą obieraczki do ziemniaków (najlepiej robić to przy otwartym oknie). Następnie korzenie kroimy na mniejsze kawałeczki i umieszczamy w misce z zimną wodą. Moczymy je minimum 1 godzinę (w tym czasie napęcznieją, zrobią się jędrne i łatwiejsze w obróbce). Chrzan możemy ścierać na tarce do ziemniaków lub (tak jak ja) w malakserze. Niezależnie od sposobu, który wybierzecie pamiętajcie, że chrzan jest bardzo aromatyczny. Jego zapach wręcz zapiera dech w piersiach, więc nie zbliżajcie twarzy do naczynia ze świeżo utartymi korzeniami (jeśli już to w maseczce i okularach!!!).
Do masy chrzanowej dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy dokładnie. Od razu przekładamy chrzan do wyparzonych słoiczków i zakręcamy je szczelnie. Przechowujemy go w lodówce lub innym chłodnym, zacienionym miejscu.
Przepis można dowolnie modyfikować dodając na przykład starte jajka, śmietanę wiejską lub majonez, które złagodzą nieco ostrość chrzanu. Niestety taka pasta będzie miała krótszą datę przydatności (od kilku do kilkunastu dni).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/swiateczny-chrzan-tarty.html