Wykonanie

Postanowiłam podzielić się z
Wami kilkoma sprawdzonymi przepisami Wielkanocnymi - takimi, które są w mojej rodzinie od lat. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika (króluje również na Boże Narodzenie). A jak sernik, to tylko...Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
cukru250 g
margaryny3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowego8
jajek750 g
sera białego tłustego100 g
masłabudyń śmietankowy3 łyżki
kakao100 g
czekolady gorzkiejPrzygotowujemy
czekoladowy spód.W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy
margarynę. Dodajemy 1 szklankę
cukru, 3 łyżki
kakao, posiekaną
czekoladę, 5 łyżek
wody i
cukier waniliowy. Całość gotujemy chwilkę, mieszając cały czas. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.5
jajek rozbijamy.
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.Do zimnej masy czekoladowej dokładamy 5
żółtek,
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i pianę z
białek. Całość delikatnie mieszamy silikonową
łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotowujemy masę
serową.
Ser mielimy trzykrotnie (sito o drobnych oczkach).Wbijamy do niego 3
jajka, wsypujemy 1 szklankę
cukru, dokładamy miękkie
masło oraz
budyń. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę
serową przekładamy na
czekoladowy spód. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 60 minut.
