ßßß Cookit - przepis na BUŁKI TYGRYSY

BUŁKI TYGRYSY

nazwa

Wykonanie

Niezwykle puszyste bułeczki otoczone chrupiącą skórką wyglądem przypominającą sierść tygrysa (lub popękaną pustynię- jak kto woli). Oryginalna nazwa to Dutch Crunch Rolls. Przepis można dowolnie modyfikować dodając do papki ryżowej pikantną paprykę w proszku lub do ciasta na bułki (wersja słona) świeże/suszone zioła, czy (wersja na słodko) cynamon, cukier i wanilię.
Składniki (8 bułek):
bułki
rozczyn drożdżowy
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki miękkiego masła
papka ryżowa
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka ciepłej wody
5 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto na bułeczki.
W misce mieszamy ze sobą mąkę, rozczyn, sól, mleko i wodę. Zagniatamy ciasto ręką do czasu, aż będzie jednolite i gładkie. Musi odchodzić od ręki i brzegów miski.
Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ponownie całość około 10 minut. Najlepiej sprawdzić konsystencję ciasta rozciągając je. Powinno być elastyczne. Jeśli rwie się zbyt szybko umieszczamy je ponownie w misce i znów zarabiamy chwilę.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy je suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na osiem części, formujemy najpierw sakiewki naciągając rogi placków, a następnie rolujemy je i formujemy w paluchy. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Przygotowujemy papkę ryżową.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Naczynie przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pasta powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach.
Gdy paluchy troszkę podrosną smarujemy je grubo pastą (boki i wierzch) i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy bułki 30-35 minut, aż skórka ładnie się zarumieni i popęka.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/buki-tygrysy.html