ßßß Cookit - przepis na ODWRÓCONE CIASTO Z ANANASEM

ODWRÓCONE CIASTO Z ANANASEM

nazwa

Wykonanie

Klasyka amerykańskiego cukiernictwa. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany. Soczyste owoce, karmelowa skórka i nutka pomarańczy. Do tego wygląda tak egzotycznie.
Przez to ciacho obejrzałam wszystkie sezony "Gotowych na wszystko"- fragment o nim rozbawił mnie do łez.
Oto on (w dwóch częściach, bo tylko taki znalazłam na YT):
część I
część II
Składniki:
ciasto
100 g masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
7 krążków ananasa
kilka wiśni kandyzowanych
karmel
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowujemy ciasto.
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) łączymy z cukrem w misie miksera. Ucieramy składniki na puszystą masę (zajmie nam to około 5 minut). Do miski dodajemy pojedynczo jajka. Miksujemy. Dokładamy sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej). Ponownie łączymy składniki za pomocą miksera. Do jednolitej piany dodajemy przesianą przez sito mąkę i mleko. Energicznie miksujemy, aż do uzyskania jednolitego, dość gęstego ciasta.
Przygotowujemy karmel.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy brązowym cukrem. Na cukrze układamy krążki ananasa. Ja użyłam świeżego (obrałam go, pokroiłam na cienkie plasterki za pomocą krajalnicy do chleba, a twardy środek wycięłam nożem). Możemy wykorzystać owoce z puszki. W środek każdego krążka wciskamy wiśnie (u mnie z nalewki). Możemy je dodatkowo włożyć w wolne szczeliny między krążkami. Owoce zalewamy ciastem.
Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 50 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku wykałaczką. Gotowy torcik (jeszcze ciepły!) obrysowujemy nożem. Przykładamy do niego od góry paterę lub dużą deskę. Przytrzymując (najlepiej rękawicami kuchennymi) tortownicę i paterę odwracamy ciasto energicznie do góry dnem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/odwrocone-ciasto-z-ananasem.html