ßßß Cookit - przepis na MUGASGAS- CIASTECZKA Z KARDAMONEM

MUGASGAS- CIASTECZKA Z KARDAMONEM

nazwa

Wykonanie

Przyznam się bez bicia, że o kuchni arabskiej wiem niewiele. Moja cała wiedza opiera się na skojarzeniach. Sezam, daktyle, pistacje, chlebek pita, migdały. Koniec.
Malwina, prowadząca bloga Filozofia Smaku, zorganizowała akcję pt. " IV Festiwal Kuchni Arabskiej ". Olśniło mnie! To świetna okazja, żeby poszerzyć wiedzę o tej kuchni.
Zaczęłam szperać po internecie. Natrafiłam na tyle kolorowych, pachnących, egzotycznych blogów, że poczułam się jak na wakacjach. Zdecydowanie najbardziej urzekły mnie desery. Zainspirowana, postanowiłam przygotować kilka z nich i zgłosić je do Malwinkowej zabawy.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kardamonu
1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
ponadto
250 ml oleju
1 łyżka posiekanych pistacji
Kardamon łuskamy i rozcieramy w moździerzu na miałki proszek. W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i mleko skondensowane. Mieszamy ciasto, aż do połączenia się składników. Następnie odkładamy miskę do lodówki na godzinę.
Twarde ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm. Wykrawamy trójkąty o bokach 3 cm x 3 cm x 3 cm. Ciastka smażymy w głębokim oleju, aż zrobią się złociste (trwa to około 30 sekund !!!). Wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószamy posiekanymi pistacjami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/mugasgas-ciasteczka-z-kardamonem.html