ßßß Cookit - przepis na BUŁKI HAMBURGEROWE

BUŁKI HAMBURGEROWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszyste i maślane bułeczki z miękką skórką. W smaku są neutralne- nie są ani słodkie, ani słone. Pasują idealnie do hamburgerów, choć równie dobrze można je zjeść na śniadanie z dżemem, czy miodem.
Składniki (15 bułek):
rozczyn drożdżowy
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
ponadto
1 jajko
1 łyżka wody
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka, masło (o temperaturze pokojowej), cukier, sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy mlekiem (za gęste) lub mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 30 minutach wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 15 części. Każdą część zwijamy w sakiewkę, a następnie rolujemy. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach około 2 cm. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut (bułki muszą podwoić swoją objętość i dotknąć się brzegami). Po upływie wyznaczonego czasu każdą bułkę smarujemy rozkłóconym jajkiem z wodą. Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20 minut, aż zrobią się rumiane. Jeśli będą się zbyt mocno przypiekały z wierzchu, przykrywamy je folią aluminiową.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/buki-hamburgerowe-przepis-drugi.html