Wykonanie

Przepiękny (smakuje równie dobrze, jak wygląda) i efektowny deser.
Słodycz bezy została przełamana kwaśnymi ziarenkami
granatu. Do tego orzeźwiająca
mięta i
waniliowy krem. I jak tu nie zgrzeszyć!Składniki (16 porcji):
beza8
białekszczypta
soli2 szklanki
cukrusok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejkrem250 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
cukru wanilinowegoponadtodojrzały
granatlistki
miętycukier puder do dekoracjiPiekarnik rozgrzewamy do 100*C.Na papierze do pieczenia rysujemy
okręgi o średnicy około 6 cm (ja obrysowałam dno szklanki).
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo (cały czas mieszając) dodajemy
cukier, aż do powstania sztywnej, gęstej i błyszczącej piany. Pod sam koniec wlewamy
sok z cytryny i wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Miksujemy całość jeszcze około 5 minut. Umieszczamy niewielką ilość piany w rogach płaskiej i dużej blaszki do pieczenia, rozsmarowujemy ją i przyklejamy papier do pieczenia (czystą stroną do góry).Rękaw cukierniczy z odciętym
rogiem napełniamy masą. Trzymając go prostopadle do blaszki, na samym środku pierwszego okręgu, wyciskamy pianę. Formujemy w ten sposób dno
ciastka. W ten sposób przygotowujemy wszystkie
bezy. Następnie napełniamy drugi rękaw z okrągłą tylką (12 Wilton). Trzymając go znów prostopadle rysujemy trzy
okręgi, tworząc "gniazda" (środek musi zostać pusty). Wkładamy
ciastka do piekarnika na około 40 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 70*C (najlepiej obserwować, co się z
ciastkami dzieje- jeżeli robią się brązowawe- przykrywamy je folią aluminiową).
Bezy muszą spędzić minimum 2 godziny w piekarniku.W osobnej misce ucieramy
serek mascarpone z
cukrem wanilinowym i
cukrem pudrem.Gotowe
bezy dekorujemy.Jeszcze puste oprószamy
cukrem pudrem.
Serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy (1M Wilton). Wciskamy go w środek
bezy. Wierzch dekorujemy ziarenkami
granatu i listkami
mięty.



