Wykonanie
Składniki:7
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego4-5 łyżek
majonezu1 łyżka
kakao1
kisiel wiśniowy1/3 szklanki kompotu wiśniowego/soku
wiśniowego3 łyżki
makuwiśnie z kompotu
lukier rzadki
lukier gęsty
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlewamy
żółtka. Ponownie ubijamy pianę. Odstawiamy mikser, przesiewamy przez sito obie
mąki, wsypujemy
cukier wanilinowy oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dokładamy
majonez i łączymy wszystkie składniki.Ciasto dzielimy na 4 części.Pierwszą część wylewamy bezpośrednio do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą.Do drugiej części dodajemy
kakao. Ciasto wykładamy na pierwszą warstwę.Do trzeciej części dodajemy
kisiel wiśniowy rozpuszczony w 1/3 szklanki kompotu/soku
wiśniowego. Ciasto wykładamy na drugą warstwę.Do czwartej części dodajemy
mak. Ciasto wykładamy na trzecią warstwę.Wzdłuż ciasta, przez środek, układamy
wiśnie, jedna za drugą i za pomocą wykałaczki wciskamy je w ciasto.Pieczemy babkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się z wierzchu, przykrywamy je folią aluminiową. Gdy babka przestygnie polewamy ją najpierw lukrem rzadkim, a następnie, z lukru gęstego, tworzymy kratkę.

