Wykonanie

Zobaczyłam
żurawinę w Tesco i wiedziałam, że jest moja ;-) Długo zastanawiałam się co z niej zrobić i stwierdziłam, że w
konfiturze zachowam smak i zapach
owoców najdłużej. A w takiej formie stanowić będzie idealny dodatek zarówno do deserów jak i
mięs.Składniki:1/2 kg
żurawinyskórka z 1
cytrynysok z 1
cytryny1
jabłko100 ml
wody1 szklanka
cukruDzień wcześniej myjemy dokładnie
cytrynę (najlepiej drucianką). Zalewamy ją wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę, uważając, żeby nie zetrzeć zbyt dużo albedo, które spowoduje, że nasza
konfitura będzie gorzka i niesmaczna. Skórkę zasypujemy łyżką
cukru, rozcieramy i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia (pod przykryciem).
Żurawinę myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych
owoców możemy wykorzystać mrożone lub suszone (nie kandyzowane!). W przypadku zamrożonych należy je rozmrozić i odcisnąć z powstałej
wody. Suszone zalewamy
wodą i moczymy, aż napęcznieją.
Owoce przekładamy do dużej miski. Dodajemy wcześniej przygotowaną
skórkę z cytryny,
sok z cytryny oraz
cukier. Połowę mieszaniny przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładamy
jabłko (razem ze skórką) starte na tarce o grubych oczkach oraz
wodę.
Owoce podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż
żurawina zacznie pękać,
jabłka zrobią się miękkie, a część
wody odparuje. Następnie dokładamy pozostałe
owoce. Całość gotujemy około 30 minut, stale mieszając.
Konfitura jest gotowa, gdy
woda odparuje, a
mus owocowy będzie gęsty i szklisty. Przekładamy go do wyparzonych i suchych słoiczków. Słoiki zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem i owijamy kocem (wekowanie pod kocem).
Konfiturę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet do roku.Można przepis dowolnie modyfikować np. dodając laskę
cynamonu, gwiazdki
anyżu,
wanilię, czy
gałkę muszkatołową.



