ßßß Cookit - przepis na Konfitura z żurawiny - przepis

Konfitura z żurawiny - przepis

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje.
SKŁADNIKI :
500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej)
1 jabłko
1 cytryna (sok, skórka z cytryny)
200 g cukru
pół szklanki wody
SPOSÓB WYKONANIA :
Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę owoców i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną, a część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną.
Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem.
Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik
Smacznego
#basiawkuchni
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/09/konfitura-z-zurawiny-przepis.html