Wykonanie
Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo
konfitury z
żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną
żurawinę, więc pasowało idealnie.
Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje.
SKŁADNIKI :500 g
żurawiny mrożonej (lub świeżej)1
jabłko1
cytryna (sok,
skórka z cytryny)200 g
cukrupół szklanki
wodySPOSÓB WYKONANIA :
Żurawiny mieszamy z
sokiem z cytryny, otartą
skórką z cytryny,
cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę
owoców, starte
jabłko, plus pół szklanki
wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę
owoców i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie
owoce zmiękną, a część
wody wyparuje i
konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną.
Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem.Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik
Smacznego#basiawkuchni