Wykonanie

Ten czas przed świętami nie pachniałby tak pięknie gdyby zabrakło
konfitury z
żurawiny. Dla mnie to najlepszy smak na świecie, zaraz za babciną
konfiturą z
borówki i
gruszki. Warto w tym roku zaopatrzyć się w większe ilości tego
owocu, i trzymać w spiżarni to, co najlepsze i najzdrowsze dla naszych
bliskich, zamiast słodkich ulepków z konserwantami, jakie znajdziemy w sklepach. Polecam!Składniki na 2 szklanki
konfitury:500 g
żurawiny, świeżej lub mrożonej1
jabłko, obrane i startesok i skórka otarta z jednej
cytryny200 g
cukrupół szklanki
wodyŻurawiny umyć, wymieszać z
sokiem i
skórką z cytryny oraz z
cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę
owoców, dodać starte
jabłko, pół szklanki
wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż
jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część
wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić resztę
owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i
woda odparuje.Umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Można też zapasteryzować.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).