Wykonanie
Podstawowy przepis na wykorzystanie nadmiernej ilości
jabłek,której mimo szczerych chęci nie można już przejeść...
Składniki:
jabłkacytrynacukierwodaNie bawimy się w żadne skale pt. "ile czego". Jakby babcia powiedziała - "ile się ma i się chce, tyle się robi". Zasada prosta -
jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne, a resztę kroimy w kostkę, półksiężyce, czy kto jak woli. Wszystko pakujemy do garnka. Wielkość garnka określamy na podstawie ilości
jabłek.
Jabłka powinny zajmować około 1/4 objętości. Pozostałe 3/4 zalewamy
wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny oraz dosypujemy
cukru (na początek nieco mniej - pamiętaj, zawsze możesz
cukru dodać!). Całość gotujemy. Po zagotowaniu próbujemy czy odpowiada nam smak. Jeśli za mało
cukru - dodajemy więcej i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno.