ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

3 sierpnia 2013
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
3 jajka + 1 żółtko
3 łyżki oliwy
owoce
2 kg śliwek
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.
Umyte i pozbawione pestek owoce wykładamy na wyrośnięte ciasto (jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy je posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego).
Przygotowujemy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Owoce posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html