Wykonanie
3 sierpnia 2013
CIASTO DROŻDŻOWE ZE
ŚLIWKAMISkładniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka3 łyżki
cukru1/2 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowegotroszkę
soli (na czubek łyżeczki)3
jajka + 1
żółtko3 łyżki
oliwyowoce2 kg
śliwekkruszonka1/2 kostki miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowujemy rozczyn .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy, 3 łyżki
cukru,
sól,
jaja,
żółtko,
oliwę oraz
mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną
masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.Umyte i pozbawione pestek
owoce wykładamy na wyrośnięte ciasto (jeśli
owoce są bardzo kwaśne możemy je posypać 2 łyżkami
cukru trzcinowego).Przygotowujemy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.
Owoce posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie
cukrem pudrem.




Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.