25 lipca 2013CIASTO BEZOWE ZE ŚLIWKAMISkładniki:kruchy spód200 g mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej130 g masła60 g cukru3 żółtka1 łyżka kefiruowoce2 szklanki (pozbawionych pestek) śliwek2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka mąki kukurydzianej1 łyżeczka cynamonubeza4 białkaszczypta soli220 g cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPiekarnik rozgrzewamy do 150*C.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy nim brytfannę. Rozsypujemy na kruchym spodzie równomiernie owoce zmieszane z cukrem, cynamonem i mąką kukurydzianą.Białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Stopniowo (cały czas mieszając) dodajemy cukier, aż do powstania sztywnej, gęstej i błyszczącej piany. Pod sam koniec wlewamy ocet winny i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy całość jeszcze ok. 5 minut. Przekładamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy całość 5 minut/150*C, następnie skręcamy temperaturę do ok. 70-60 *C (kontrolując, czy wierzch się nie przypala) i pieczemy ciastko jeszcze ok. 1 godziny.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.