ßßß Cookit - przepis na CIASTO BEZOWE ZE ŚLIWKAMI

CIASTO BEZOWE ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

25 lipca 2013
CIASTO BEZOWE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
kruchy spód
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g masła
60 g cukru
3 żółtka
1 łyżka kefiru
owoce
2 szklanki (pozbawionych pestek) śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
beza
4 białka
szczypta soli
220 g cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzewamy do 150*C.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy nim brytfannę. Rozsypujemy na kruchym spodzie równomiernie owoce zmieszane z cukrem, cynamonem i mąką kukurydzianą.
Białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Stopniowo (cały czas mieszając) dodajemy cukier, aż do powstania sztywnej, gęstej i błyszczącej piany. Pod sam koniec wlewamy ocet winny i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy całość jeszcze ok. 5 minut. Przekładamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy całość 5 minut/150*C, następnie skręcamy temperaturę do ok. 70-60 *C (kontrolując, czy wierzch się nie przypala) i pieczemy ciastko jeszcze ok. 1 godziny.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/ciasto-bezowe-ze-sliwkami-kwasnymi-jak.html