Wykonanie
7 lipca 2013

BABKA "PUCH"
WANILIOWO-KAWOWA (NA
MAJONEZIE)(Przepis teściowej p. Basi)Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukru wanilinowego4-5 łyżek
majonezucukier puder do posypania
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlewamy
żółtka. Ponownie ubijamy pianę. Odstawiamy mikser, przesiewamy przez sito obie
mąki, wsypujemy
cukier wanilinowy oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dokładamy
majonez i łączymy wszystkie składniki. 2/3 ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą foremki. Do reszty dodajemy
kawę i przelewamy ciemne ciasto na warstwę jasną. Pieczemy babkę ok. 45 minut przy 180*C. Wykonujemy test suchej wykałaczki i dopiero, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy babka jest gotowa. Posypujemy ją obficie
cukrem pudrem.







Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.