Wykonanie
Babka z
majonezem chodziła za mną od dawna. Wręcz prześladowała: gdzie się nie obejrzałam, ona czaiła się za każdym
rogiem znajomego bloga czy gazety. W końcu zebrałam się w sobie i ją upiekłam. Po drodze dopadły mnie wątpliwości, bo
majonez ma jednak dość wyrazisty smak, czy dobrze będzie się komponował z ciastem? Mało tego, popełniłam straszliwy błąd, próbując masy z
cukru,
żółtek i
majonezu – równie paskudnego połączenia chyba nigdy nie próbowałam, na samo wspomnienie robi mi się niedobrze. Ale stwierdziłam, że przecież nie na próżno ubrudziłam miskę, mikser i pół kuchni (nienawidzę sprzątać, nie mówiąc już o zmywaniu) i doprowadzę moją skazaną na niepowodzenie misję. Z wisielczą miną włożyłam ciasto do piekarnika w nowiusieńkiej, właśnie zbezczeszczonej
majonezowym ciastem formie i czekałam na wyrok. Ale czekało mnie miłe zaskoczenie: babka wyszła miękka, puszysta z lekko chrupiącą skórką, o delikatnym smaku, wcale nie trącącym
majonezem. Naprawdę pyszna! :)BABKA Z
MAJONEZEMSkładniki (na dużą babkę lub 12 babeczek):4
jajka220g
cukru90g
mąki ziemniaczanej70g
mąki pszennej250ml (ok. 230g)
majonezu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Jajka rozdzielić,
żółtka utrzeć z
cukrami na jasną, puszystą masę, dodać
majonez, przesiane
mąki i
proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną masę i stopniowo wmieszać do drugiej masy. Ciasto wylać do formy z kominem, piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka, na początku na parę minut można włączyć termoobieg, ale wtedy czas pieczenia się skróci) .