ßßß
składniki na 1 babkę:- 4 jajka- 3/4 szkl cukru- 1 szkl mąki pszennej- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 łyżki majonezu- ok. 1 szkl czereśni bez ogonków i pestek, przepołowionychlukier:- cukier puder (ok. 1 szkl)- mleko (ok. 2-3 łyżeczek)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier.Dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku.Przesiać do masy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć.Dodać majonez, wymieszać.Przelać połowę ciasta do wysmarowanej tłuszczem lub silikonowej foremki do babki.Ułożyć połówki czereśni, przykryć pozostałym ciastem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 50 minut (do suchego patyczka).Ostudzić.Wystudzoną babkę pokryć lukrem i zostawić na godzinę, żeby zastygł.

źródło: blog W kuchni Karmel-itkisobota, 21 czerwca 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze