Wykonanie
23 czerwca 2013

KUKURYDZIANE MUFFINKI Z
BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI(Przepis pochodzi z książki Nigelli " KUCHNIA. PRZEPISY Z
SERCA DOMU ")Składniki (na 12 muffinek):150 g
mąki pszennej100 g
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g
cukru125 ml
oleju rzepakowego125 ml
jogurtu naturalnego1
jajko125 g
borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200*C.Formę do muffinek wykładamy papilotkami.W dużej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę i
cukier.Do garnuszka wlewamy
olej i
jogurt- ubijamy je trzepaczką razem z
jajkiem.Łączymy zawartość miski i garnuszka. Nigella zaznacza, żeby nie przejmować się grudkami- są pożądane w cieście na muffinki. Dodajemy połowę
borówek. Napełniamy papilotki złocistym
ciastem (do 2/3 wysokości), ozdabiamy je pozostałymi
borówkami i pieczemy 15-20 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta po wyjęciu. Wyjmujemy
ciastka i studzimy je na kratce 5-10 minut. Najlepsze są jeszcze gorące!






Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.