Wykonanie
Niezwykle puszyste pomimo tego, że z
mąki pełnoziarnistej. Doskonale sprawdzają się na ciepło i na zimno (spokojnie można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły). U nas wystąpiły w formie obiadu, a następnego dnia - śniadania.
Składniki:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody500 ml
jogurtu naturalnego2
jajka60 ml
oleju1 szklanka
borówkiWykonanie:
Mąkę, proszek,
sodę i
cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać
jogurt,
jajka i
olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju
jogurtu) można dodać odrobinę
mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie
mąki. Dodać
borówkę i delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z
miodem,
syropem z agawy i
borówką.