Wykonanie
7 stycznia 2013

ROGALIKI
CROISSANT NADZIEWANE
OLIWKAMI,
SZYNKĄ I
SERKIEM ZIOŁOWO-
CZOSNKOWYMSkładniki:250 g
mąki pszennej100 ml
wody10 g
drożdżyłyżka (15 g) roztopionego
masła10 g
soli5 g
cukru150 g twardego
masła1
żółtko5 g
pieprzu kolorowego60 g /4 plasterki
szynki10
oliwek czarnychząbek
czosnku posiekany70 g
sera koziegoDrożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką
cukru. Odstawiamy na chwilę. Do dużej miski dajemy
mąkę,
masło,
sól oraz przygotowany rozczyn. Zarabiamy ciasto energicznie. Przenosimy je do dużej, natłuszczonej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po około 40 minutach uderzamy ciasto pięścią, żeby je odgazować. I znów odstawiamy na 40 minut. Następnie przekładamy je na obsypany
mąką blat i rozwałkowujemy- ma powstać prostokąt. Układamy na nim 75 g
masła. Zawijamy na kształt koperty, przyciskając dość mocno brzegi, żeby
masło się nie wydostało. Rozwałkowujemy. Składamy znów jak kopertę i odkładamy na godzinę do lodówki.Gdy ciasto się schłodzi wykonujemy ten krok ponownie, nakładając drugą połówkę
masła z przepisu. Ponownie odkładamy do lodówki na godzinkę.Przygotowujemy farsz z
szynki,
oliwek,
czosnku oraz
serka koziego.Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 "trójkątów". Na każdy nakładamy farsz.Zawijamy zaczynając od szerszego końca. Odstawiamy rogaliki na pół godziny, żeby nieco urosły.Smarujemy bułeczki rozkłóconym
żółtkiem i posypujemy świeżo roztartym
pieprzem. Pieczemy je 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.