ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI CROISSANT NADZIEWANE OLIWKAMI, SZYNKĄ I SERKIEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM

ROGALIKI CROISSANT NADZIEWANE OLIWKAMI, SZYNKĄ I SERKIEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM

nazwa

Wykonanie

7 stycznia 2013
ROGALIKI CROISSANT NADZIEWANE OLIWKAMI, SZYNKĄ I SERKIEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 ml wody
10 g drożdży
łyżka (15 g) roztopionego masła
10 g soli
5 g cukru
150 g twardego masła
1 żółtko
5 g pieprzu kolorowego
60 g /4 plasterki szynki
10 oliwek czarnych
ząbek czosnku posiekany
70 g sera koziego
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiamy na chwilę. Do dużej miski dajemy mąkę, masło, sól oraz przygotowany rozczyn. Zarabiamy ciasto energicznie. Przenosimy je do dużej, natłuszczonej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po około 40 minutach uderzamy ciasto pięścią, żeby je odgazować. I znów odstawiamy na 40 minut. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i rozwałkowujemy- ma powstać prostokąt. Układamy na nim 75 g masła. Zawijamy na kształt koperty, przyciskając dość mocno brzegi, żeby masło się nie wydostało. Rozwałkowujemy. Składamy znów jak kopertę i odkładamy na godzinę do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi wykonujemy ten krok ponownie, nakładając drugą połówkę masła z przepisu. Ponownie odkładamy do lodówki na godzinkę.
Przygotowujemy farsz z szynki, oliwek, czosnku oraz serka koziego.
Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 "trójkątów". Na każdy nakładamy farsz.
Zawijamy zaczynając od szerszego końca. Odstawiamy rogaliki na pół godziny, żeby nieco urosły.
Smarujemy bułeczki rozkłóconym żółtkiem i posypujemy świeżo roztartym pieprzem. Pieczemy je 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/01/rogaliki-croissant-nadziewane-oliwkami.html