Wykonanie
Pierwsze
croissanty zaliczone mimo iż wcześniej bym się nie odważyła do nich podejść ze względu na trud ich wykonania. Okazuje się, że strach ma wielkie oczy i nie takie to trudne jak ludzie piszą chociaż wymaga dokładności, czasu, umiejętności wałkowania ciasta i odpowiedniego składania go, kiedyś zainteresowanym przedstawię jak profesjonaliści przygotowują półfrancuskie ciasto do wypieku
croissatnów :) Nauczyłam się je przygotowywać ale nie na tyle fachowo by kogoś teraz tego uczyć, wałkowanie ciasta pozostawiło ślad na moich dłoniach, oby do lata było lepiej :) pewnie zastanawiacie się dlaczego, jak to możliwe by wałek robił komuś krzywdę...napiszę Wam to wszystko za 3 miesiące :)a teraz zapraszam na
croissanty:)
CroissantySkładniki: na 20sztuk33g
cukru20g świeżych
drożdży1kg
mąki pszennej T50012g
soli85ml
wody500ml
mleka (letniego)400g dobrego
masłaPrzygotowanie:
Mąkę,
cukier,
drożdże,
sól wymieszać w malakserze i dodać
wodę i
mleko. Wyrabiać tak długo aż klejące ciasto stanie się elastyczne i gładkie.Wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, uformować zgrabną gładką kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta położyć rozwałkowane
masło i złożyć boki ciasta tak by przykryły
masło z każdej strony. Rozwałkować delikatnie by nie utworzyły się pęcherze na prostokąt, złożyć w kopertę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Tą czynność powtarzamy cztery
razy. W końcowej fazie wycinamy trójkąty, nacinamy środek podstawy i zwijamy
rogala tak by nie dociskać jego środka- manewrować tylko bokami ciasta rozciągając go delikatnie.Posmarować ułożone na blaszce
rogale jajem zmieszanym z odrobiną
mleka i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180-190' przez 15 minut