Wykonanie
Od pewnego czasu chodziła za mną myśl by upiec
croissanty, takie jak z prawdziwej francuskiej piekarni...no mogły by być nawet takie jak z Lidla, które są naprawdę przepyszne. Aby znaleźć odpowiedni przepis na ciasto przeszukałam i przeczytałam bardzo dużo wpisów na temat
croissantów. Najbardziej odpowiedni wydał mi się przepis pochodzący ze strony kotlet.tv. Chcąc zrobić troszkę większe
croissanty powiększyłam ilość składników do półtora, wyszło mi 8 dużych i chrupiących rogalików. Do części dodałam
czekolady, a pozostałe upieczone podawałam z
dżemem śliwkowym.Aby zrobić ciasto na
croissanty potrzebujemy jedynie
mąki,
masła,
wody, trochę
drożdży i odrobinę cierpliwości. Bowiem przygotowanie ciasta jest bardzo długie, ale jak dla mnie przyjemne :)
Składniki na ok. 8
croissantów :- 320 g
mąki pszennej- 130 ml
wody- jedna duża łyżka
masła- 2-3 łyżki
cukru- 12.5 g
drożdży (1/8 opakowania)- szczypta
soli- 180 g
masła (niecała kostka)- odrobina cierpliwościSposób przygotowania:Do kubka wrzucamy rozdrobnione
drożdże i mieszamy z
cukrem i kilkoma łyżkami letniej
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy pozostałą
wodę, łyżkę
masła (które wcześniej roztopiliśmy) i rozpuszczone
drożdże. Z całości wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się kleiło, dolewamy trochę
wody.Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Po godzinie uderzamy w ciasto pięścią, by je odgazować i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną
mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek dajemy 1/2 części przygotowanego
masła w temperaturze pokojowej(ok. 90 g). Zaginamy tworząc kopertę. Następnie rozwałkowujemy i składamy na trzy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto i powtarzamy czynności te co wcześniej(dodajemy
masło, zawijamy w kopertę i do lodówki na kolejną godzinę). Należy robić to dokładnie, by
masło nie wyciekało.Po tym czasie ciasto wykładamy i rozwałkujemy na prostokąt. Tym razem nie dajemy już
masła, ale składamy na 3 i wkładamy na kolejną godzinę do lodówki.Po tej godzinie możemy robić już rogaliki. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części i zawijamy rogaliki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy by wyrosły na 25 minut. Po upływie czasu smarujemy roztrzepanym
jajkiem, dzięki któremu ładnie się zarumienią.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 5-10 minut.
Smacznego!!