ßßß
· 8 żółtek (z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu)· 1 szklanka cukru· 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) + 2 łyżki cukru· 1 laska wanilii· 2 szklanki mleka· 100 g drożdży + 1/4 szklanki mleka + łyżka cukru + łyżka mąki· szczypta soli· skórka otarta z 1 cytryny· 2 łyżki spirytusu· 1 czubata łyżeczka cynamonuNadzienie:· 600 g borówki amerykańskiej· cukier do smaku-w zależności jak słodkie mamy owoce -3-4 łyżki· 2 łyżki bułki tartej· olej rzepakowy do smażenia- 2 litryLukier- 2 cytryny i ok. 500 g cukru pudru + 1- 2 łyżeczki cynamonuskórka kandyzowana z pomarańczyProszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego mleka. 1 szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ziarenkami z 1 laski wanilii. Przelewamy do niego rozrobiony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ładnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok.Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).Masło topimy z połową szklanki mleka. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Do miski dodajemy mąkę, cynamon, skórkę z cytryny i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn, spirytus, ciepły budyń i masło z mlekiem. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut.Farsz- borówki mieszamy z cukrem i bułką tartą.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy borówkami i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru wymieszanym z cynamonem. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy skórką pomarańczową i borówkami. Smacznego!A poniżej odcinek programu "Przepis dnia", w którym przygotowuję te pyszne pączko-jagodzianki. Zapraszam.