Wykonanie
Domowy
budyń to niezastąpiony smak dzieciństwa. Idealny na śniadanie-
doda energii na cały pracowity dzień. Dziś w wersji sernikowej ze świeżymi
malinami prosto z ogródka. Już niedługo nasze pociechy pożegnają się z wakacjami i ruszą do szkoły. Taki
budyń z rana z pewnością poprawi im humor- a robi się go błyskawicznie. Co warto podkreślić- m
leko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia,
białka i witaminy D. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGOSkładniki (na 3 porcje):· 400 g
serka kremowego naturalnego· 400 g
serka homogenizowanego waniliowego· 2
żółtka· do smaku - do wyboru ksylitol/ miód/
cukier waniliowy· łyżka
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· łyżka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo - po1
ciasteczku maślanym pełnoziarnistym na porcję, 200 g
malin, świeża
miętaW garnku na małym ogniu podgrzewamy 200 g
serka naturalnego,
serek homogenizowany waniliowy oraz ksylitol/
miód lub
cukier. W misce łączmy ze sobą pozostały
serek naturalny,
mąki, ekstrakt
waniliowy oraz
żółtka. Do gotującej się masy serowej dodajemy rozrobione
mąki. Całość dokładnie mieszamy na małym ogniu do momentu, aż powstanie nam gęsty, gładki
budyń. Rozlewamy go do pucharków, na dnie których rozkruszamy uprzednio po 1
ciasteczku. Na budyniu układamy świeże
maliny, dekorujemy listkiem
mięty.
Budyń idealnie smakuje zarówno na gorąco, jak też na zimno. Smacznego!